ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ (FAQ) ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТАТА И ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА

КАК ДЕЙСТВА МИНЕРАЛНАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТА?

лавера слънцезащитни спрейовеМинералните и химичните слънцезащитни филтри действат по-различен начин. Химичните филтри се сврързват с липидните клeтки на кожата и превръщат слънчевата светлина в топлинна енергия, която се разсейва по кожата. Това означава, че е нужно известно време преди защитата да започне да действа.

Натуралните минерали (като титаниев диоксид или цинков оксид) образуват слой върху кожата, който отразява вредните UV лъчи както огледалото отразява светлината. Натуралната слънцезащита действа мигновено, от момента на нанасяне, и не е хормонално-активна. Експертите отнасят 100% минералните слънцезащитни филтри, разработени от lavera, към физичната защита.  Нашето око вижда натуралните минерали, т.е. пигментите в емулсията, благодарение на отразяващата се светлина като бял блясък, така кожата изглежда по-бяла и матова.

Слънцезащитната козметика lavera осигурява ефективна защита и грижа. Нежните формули са подходящи и за хора с чувствителна кожа, които искат да се радват на слънцето.

ПОВЕЧЕ ЗА UV ЛЪЧИТЕ

Умереното излагане на слънце е полезно. Въпреки позитивния ефект то има и обратна страна: голяма част от увреждането на кожата и нейното преждевременно състаряване се дължи на слънчевите UVA и UVB лъчи. Затова правилната защита е от особено значение.

КАКВО СА UVA ЛЪЧИТЕ И “МАЙОРКА АКНЕ”?

Ултравиолетовите лъчи UVA  са с голяма дължина (320 до 400 нанометра), проникват много по-дълбоко в кожата и могат да доведат до структурни промени в слоевете на кожата, което да доведе до преждевременно стареене. В допълнение, UVA лъчите усилват вредното влияние на UVB лъчите, като така увеличава риска от изгаряне и дори от рак на кожата.

Състоянието познато като Майорка акне е причинено от UVA лъчите. Симптомите му включват малки, но много възпалени петна по кожата, пъпки или възелчета по торса. Обикновено засяга жени на възръст между 20 и 40 години. Причината за Майорка акне все още не е научно доказана, но е всеобщо прието, че е комбинацията от UVA лъчите и съставките в слънцезащитните продукти на основата на масло. Ако сте предразположени към Майорка акне, препоръчваме употребата на продукти на минерална основа като нашия крем lavera Sensitiv Sun.

Майорка акнето често се бърка със слънчева алергия. Причина за алергията не е избора на неподходящ слънцезащитен продукт, а липсата на употреба на какъвто и да е слънцезащитен продукт. Незащитената кожа реагира бързо; причината, затова също предстои да бъде определена.

КАКВО СА UVB ЛЪЧИТЕ?

Средните UVB лъчи (290 до 320 нанометри) проникват в горни слой на кожата, епидермиса, и увреждат клетките. Те тонират кожата и са виновник за нейното изгаряне.

ТИПОВЕ КОЖА И СЛЪНЦЕ

Кожата притежава различно безопасно време за излагане на слънце. Това е периода, в който тя не се уврежда. В нашата географска ширина индивидуалните типове се разделят в 6 категории (виж долу).

Всеки фототип има различно допустимо максимално време за излагане на слънце. Формулата спомага за по-точното определяне на собственото отговорно време за излагане на слънце:

Максимално допустимото време за излагане на слънце според фото типа кожа  x слънцезащитния фактор = възможното допустимо време за излагане на слънце

Пример фото тип 1: 10 мин x SPF 20 = 200 мин = 3 ч 20 мин възможно стоене на слънце. Това е защитния период за целия ден. Затова въпреки употребата на слънцезащитен продукт, не трябва да бъде прекарвано повече от допустимото време на слънце.

 

КАКЪВ Е МОЯТ ФОТО ТИП КОЖА?

Фото тип 1Обикновено е бледа кожа с лунички, често сини очи и червена или светло руса коса. Допустимото време за излагане на обедно слънце е приблизително 5–10мин, след този период кожата изгаря. Фото тип 4Остава за дълго защитена от изгаряне, благодарение на светло кафявия тен, с тъмна коса и кафяви очи. Почернява бързо. Кожата започва да се зачервява след приблизително 30 минутно излагане на слънце.
Фото тип 2Със среден светъл тен, сиви, зелени или сини очи и руса до тъмно руса коса. Кожата се зачервява след  приблизително 10-20мин при първото излагане на слънце. Фото тип 5Светла към тъмно кафява кожа, кафяви очи и черна коса. Хората с този фото тип почерняват много бързо и рядко изгарят. Тяхната естесвена защита е над 90 минути.
Фото тип 3Пясъчен тен, обикновено с тъмно руса или светло кафява коса и сиви или кафяви очи. Този тип може да се изложи на слънце за приблизително 20-30 минути преди да започне зачервяване на кожата. Фото тип 6Хората с този фото тип имат тъмно кафява кожа, почернява много бързо и на практика никога не изгарят. Тяхната естесвена защита е над 90 минути и по-дълга от на хората с фото тип 5.

КАКВО Е SPF?

Слънцезащитния фактор (SPF) показва степента на защита от вредните UVB лъчи. Всеки продукт е означен със своя SPF номер, заедно със съответната степен на защита. Според препоръките на Европейската комисия с SPF 15, 93% от UVB лъчението е отблъснато, а продукт със слънцезащитен фактор 30 отблъсква 97% от вредните UVB лъчи. Но дори слънцезащитни продукти с много висока степен на защита не осигуряват пълна защита от UVB лъчите.

 

КАК СИ ИЗПОЛЗВАТ ПРАВИЛНО СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ?

Нанесете обилно върху кожата преди излагане на слънце. За възрастен среден размер са необходими приблизително 20–30мл (6 чаени лъжици). Нанасянето на много тънък слой намалява степента на слънцезащита.

Дори слънцезащитните продукти с много висока защита не осигуряват пълна защита от вредните UV лъчи. Въпреки, че сте нанесли слънцезащитен продукт не стойте прекомерно дълго на слънце и избягвайте горещините по средата на деня.

 

ИМА ЛИ СПЕЦИАЛНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА?

Бебетата и малките деца са с много чувствителната кожа и не трябва да бъдат излагани на директна слънчева светлина. Кожата на децата е по-тънка от тази на възрастните, затова лесно се пигментира и естесвената й защита е много по-ниска.  Използването на слънцезащитен продукт с висок фактор е особено важно (по-висок от SPF 25).

За да защитим децата освен слънцезащитния крем е добре да носят защитна дреха и шапка. Като правило: свободните и тъмни дрехи защитават по-добре от светлото прилепнало към тялото облекло.

 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА ИЗГОРЯ И НА СЯНКА?

Отразяването на слънчевите лъчи във водата и пясъка повишават риска от изгаряне. На сянка, кожата е изложена на близо половината от директната слънчева светлина. Затова правилото е приложимо и на сянка: Запомнете да използвате слънцезащитен продукт!

 

НУЖДАЯ ЛИ СЕ ОТ СЛЪНЦЕЗАЩИТА ВЪВ ВОДАТА?

Около 80 процента от вредните UV лъчи проникват във водата на дълбочина от 30cm. За разлика от сухата кожа, когато кожата се намокри тя става по-чувствителна и изгаря по-лесно, около 4 пъти по-бързо. Затова е нужна употребата на водоустойчива слънцезащитна козметика.

 

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА НАНАСЯМЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ПРОДУКТ?

Особено след плуване, изпотяване и подсушаване с кърпа трябва да нанесете отново слънцезащитна козметика, за да възстановите доброто ниво на защита. Затова не пропускайте редовното повторно нанасяне.

 

КАКВО СА НАНО-ПИГМЕНТИТЕ?

Титаниевият диоксид и цинковият оксид са широко разпространени в природата. Те се използват в слънцезащитата като малки пигменти, които играят ролята на филтър за слънчевата светлина, като отразяват UV лъчите като огледало от кожат. Размерът на частиците е по-голям от 100 нанометра (nm), като осигуряват високо ниво на защита. С влизането в сила на Регламента на ЕС за козметичните продукти през 2013 г., частиците между 1 и 100 nm трябва да бъдат декларирани* като “нано” в състава на продуктите за слънцезащита, напр. “титанов диоксид (нано)”*. Слънцезащитата lavera отговаря 100% на козметичните регулации на ЕС и отговаря на всички условия за използване на наночастици.

*IKW (German Cosmetic, Toiletry, Perfumery and Detergent Association)