FAQ – Състав

haeufige-fragen-96061-1024x512

От какво са направени ароматите на lavera?

lavera използва само натурални масла, екстракти или хидролати за съответната ароматна композиция. Етеричните масла са вещества, които действат директно върху човешкия организъм и се получават чрез пресоване, екстракция или дестилация. За всяка ароматна смес фирмата разполага с информационен лист за сигурност на съответния парфюмер или доставчик. Затова можем да гарантираме: 100% естественост на използваните аромати.

Какво представляват мастните алкохоли?

Мастният алкохол е компонент на натуралните мазнини и масла. Мастните алкохоли са восъчни, твърди вещества. lavera използва различни растителни мастни алкохоли, съответстващи на указанията за “контролирана натурална козметика” като естествени емулгатори или агенти за подхранване в емулсии.

Изсушава ли алкохолът кожата?

Решаващият фактор тук е процентното съдържание на алкохол в козметичните продукти. За водата за лицe има дерматологични препоръки, в зависимост от типа кожа между 10 и 20%. За дезодорантите препоръчителното ниво е още по-високо. Формулите на lavera се основават на тези препоръки. Следователно не се очаква силна дехидратация, увреждане или дразнене на кожата.

Защо алкохолът е включен в продуктите?

Ние използваме в нашите продукти биоалкохол или водно-алкохолни екстракти. Alkohol dient. например разтваря неразтворими във вода вещества от растенията, а също така има дезодориращи свойства. Използва се и като част от нашата система за естествени консерванти, тъй като не използваме синтетични консерванти в натуралната ни козметика.

Сравним ли е „глутамат  на кокосовите мастни киселини“ с подобрителя на аромата „глутамат“?

И двете вещества са получени от глутаминова киселина. Тази киселина присъства в почти всички протеини на нашата храна и се използва от човешкия организъм за синтеза на протеини в тялото.

Усилвателят на аромата се нарича правилно мононатриев глутамат (съкращение глутамат) и е мононатриевата сол на глутаминовата киселина. Обикновено се извлича от пшеничен протеин или от остатъци от обработка на захарно цвекло. Натриевият глутамат се използва главно за промишленото производство на супи, месо, риба и зеленчуци, както и подправки и може да предизвика алергична реакция при чувствителни хора илив големи количества – т. нар. китайски-ресторант-синдром.

Използваната от нас съставка глутамат  на кокосовите мастни киселини (натриев кокоил глутамат, динатриев кокоил глутамат) не е сравнима с току-що описания мононатриев глутамат. Приготвя се по следния начин: ферментацията от захарта дава смес от моно- и динатриева сол на глутаминова киселина. Тези соли се естерифицират с кокосово масло. Това създава много леко повърхностно активно вещество, което няма нищо общо с подобрителя на вкуса. Използваме глутамат на кокосовите мастни киселини, благодарение на отличните му пенещи свойства в почистващи, душ и измиващи гелове, както и пасти за зъби.