UVA/UVB слънцезащита

Слънцезащитните продукти Lavera са съобразени с всички Европейски изисквания за UVA защита

Слънцезащитните продукти Lavera са съобразени с всички Европейски изисквания за UVA защита

Официален печат, обозначаващ, че продуктът осигурява UVA/UVB слънцезащита в съотношение 1:3, както препоръчва Европейската комисия/COLIPA

Повечето слънцезащитни продукти имат малка до нулева  защита срещу UVA лъчите. SPF номерът, който виждате на опаковката показва само степента на защита против UVB лъчите. ДокатоUVB лъчите са отговорни за изгарянето на кожата, UVA лъчите проникват в дълбочина и са основна причина за преждевременното стареене и рака на кожата. В този смисъл, степента на защита от UVA лъчите е основен фактор при избора на слънцезащитен продукт.

Последните стандарти на COLIPA (EUROPEAN SPF)

Новоприетият рейтинг, наложен от Colipa в Европа, изисква степента на защита против UVA лъчите да е поне една трета от общата SPF степен. Например, ако UVA защитата е SPF 5 и UVB защитата е SPF 30, общата степен на SPF, разрешена да бъде отбелязана на продукта е 15, въпреки че действителната UVB защита да е доста по-висока. Тъй като UVA лъчите проникват дълбоко в кожата, те могат да нарушат ДНК и да увеличат риска от раково заболяване. UVB лъчите атакуват повърхността на кожата и могат да предизвикат изгаряне. Високата степен на UVB лъчите предпазва от нездравословното изгаряне, но и пречи на образуването на витамин D. Правилната слънцезащита изисква да бъде намерен баланс между ефективност и риск за здравето.

Най-безопасният и ефективен вид слънцезащита е минералната. Минерали като цинковият оксид образуват защитен бариерен слой върху кожата и отразяват и двата вида вредни UV лъчи, т.е. възпрепятстват и  проникването на UVA лъчите в дълбочина. И не се подлъгвайте под термина “Широко спектърна защита” на етикетите, така много химични слънцезащитни продукти прикриват факта, че не предпазват от UVA лъчите. В действителност само  2 химични съставки осигуряват широка защита против UVA лъчите.